FACELIFTING

Sa godinama dolazi do promjena na licu i vratu koje predstavljaju normalan proces starenja. Mnogi autori smatraju da uslijed mnogih faktora (genskih, dejstva sunčeve svjetlosti i sl.) dolazi do opuštanja kože na koju dejstvuju sile gravitacije. Na ovom podatku su zasnovane mnoge hirurške tehnike koje su bile zasnovane samo na suspenziji lica, a iz toga je proizišao i sam naziv “Facelifting” što znači podizanje lica – podmlađivanje lica.
Liftingom lica se mogu ponovo uspostaviti prijatne konture na licu i vratu, a koje pacijentu mogu pomoći da izgleda i da se osjeća mlađim mnogo više nego što ima godina. Može se kombinovati korekcijom kapaka, dermoabrazijom ili liposukcijom da bi se dobio što bolji estetski rezultat.

Preoperativna priprema

Najidealniji pacijent za lifting lica je osoba između 45 i 55 godina normalne težine koja ima čvrstu kožu, dobru koštanu konstrukciju, tanak vrat i dubok cervikomentalni ugao.

Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.

Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

Operativni zahvat

Anestezija: Operacija se radi u općoj endotrahealnoj anesteziji.

Trajanje: Trajanje ovisi o tehnici koja se koristi i u prosjeku je 3 – 4 sata.

Postoperativni tok

Na glavi se nosi obiman, meki zavoj sedam dana. Njegova uloga je da održi novi položaj i oblik i zaštiti ušne školjke. U tom periodu mogući su blagi bolovi i nelagodnost zbog osjećaja pucketanja i šuškanja u ušima. Konci s kože spontano nestaju ili se skidaju nakon sedam do deset dana. Tada se zavoj zamjenjuje elastičnom trakom oko glave. Povratak djece u školu ili odraslih na posao može se očekivati desetak dana nakon zahvata. Narednih mesec dana treba izbjegavati aktivnosti tokom kojih su uši izložene povlačenju ili povređivanju.

Komplikacije

Promjene u osjećaju kože su prolaznog karaktera. Moguće komplikacije su otok, krvarenje, infekcija i ponovo vraćanja odstojećih ušiju što je izuzetno rijetko.

CIJENA (parcijalni) 4000KM

 

CIJENA (kompletni) 6000KM – 7000KM