Facelifting

FACELIFTING

 

Sa godinama dolazi do promjena na licu i vratu koje predstavljaju normalan proces starenja. Mnogi autori smatraju da uslijed mnogih faktora (genskih, dejstva sunčeve svjetlosti i sl.) dolazi do opuštanja kože na koju dejstvuju sile gravitacije. Na ovom podatku su zasnovane mnoge hirurške tehnike koje su bile zasnovane samo na suspenziji lica, a iz toga je proizišao i sam naziv “ Facelifting ” što znači podizanje lica – podmlađivanje lica.

Liftingom lica se mogu ponovo uspostaviti prijatne konture na licu i vratu, a koje pacijentu mogu pomoći da izgleda i da se osjeća mlađim mnogo više nego što ima godina. Može se kombinovati korekcijom kapaka, dermoabrazijom ili liposukcijom da bi se dobio što bolji estetski rezultat.

 

Preoperativna priprema

 

  • Najidealniji pacijent za lifting lica je osoba između 45 i 55 godina normalne težine koja ima čvrstu kožu, dobru koštanu konstrukciju, tanak vrat i dubok cervikomentalni ugao.
  • Provjera općeg zdravstvenog stanja i osnovnih laboratorijskih analiza je obavezna za sve pacijente. Poželjno bi bilo da se prestane sa pušenjem, te uzimanjem lijekova i pripravaka koji utiču na koagulaciju krvi.
  • Tokom preoperativne pripreme se napravi i fotodokumentacija koja se upotpunjuje fotografijama tokom i nakon operativnog zahvata, te tokom previjanja.

 

Operativni zahvat

 

  • Anestezija: Operacija se radi u općoj endotrahealnoj anesteziji.
  • Trajanje: Trajanje ovisi o tehnici koja se koristi i u prosjeku je 3 – 4 sata.

 

Postoperativni tok

 

Na glavi se nosi obiman, meki zavoj sedam dana. Njegova uloga je da održi novi položaj i oblik i zaštiti ušne školjke. U tom periodu mogući su blagi bolovi i nelagodnost zbog osjećaja pucketanja i šuškanja u ušima. Konci s kože spontano nestaju ili se skidaju nakon sedam do deset dana. Tada se zavoj zamjenjuje elastičnom trakom oko glave. Povratak djece u školu ili odraslih na posao može se očekivati desetak dana nakon zahvata. Narednih mesec dana treba izbjegavati aktivnosti tokom kojih su uši izložene povlačenju ili povređivanju.

 

Komplikacije

 

Promjene u osjećaju kože su prolaznog karaktera. Moguće komplikacije su otok, krvarenje, infekcija i ponovo vraćanja odstojećih ušiju što je izuzetno rijetko.

 

CIJENA (parcijalni) 4000KM
CIJENA (kompletni) 6000KM – 7000KM